Montera utanpåliggande tändspole på Villiers 98 cc

Fråga: Hej, har letat på Villiers här i sökrutan men inte riktigt hittat vad jag söker. Jag har köpt på mig en Villiers Midget från 1939, (för 500 kr varför tveka?) och tändspolen är inte frisk, finns ju att köpa i England men tänkte kanske prova att montera en utvändig istället. Frågan då är hur gör jag det?

Johnny

 

Svar: Om du istället söker på Utanpåliggande tändspole i sökrutan uppe till höger så hittar du flera artiklar som beskriver hur det går till att bygga om tändsystemet. I Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns en steg-för-steg beskrivning på hur det går till.

Arbetet kräver inga lindningsmaskiner eller liknande. Man rensar den gamla tändspolen från all gammal koppartråd och handlindar sedan på cirka 200 varv med ny koppartråd med en diameter på 0,6 – 0,8 mm.

Ena änden av den nya spolen jordas och den andra dras till kondensator/brytare och därifrån vidare till den utanpåliggande tändspolen.

Jim Lundberg

Montera utanpåliggande tändspole på Villiers 98 cc
Utanpåliggande tändspolar kan man gömma exempelvis under bensintanken. Dessa spolar är oftast mer driftsäkra då de har tjockare isolering och dessutom sitter i fartvinden och får fin kylning.
Rulla till toppen