Montera utanpåliggande tändspole på Villiers 98 cc

Montera utanpåliggande tändspole på Villiers 98 cc

Publicerad

Fråga: Hej, har letat på Villiers här i sökrutan men inte riktigt hittat vad jag söker. Jag har köpt på mig en Villiers Midget från 1939, (för 500 kr varför tveka?) och tändspolen är inte frisk, finns ju att köpa i England men tänkte kanske prova att montera en utvändig istället. Frågan då är hur gör jag det?

Johnny

 

Svar: Om du istället söker på Utanpåliggande tändspole i sökrutan uppe till höger så hittar du flera artiklar som beskriver hur det går till att bygga om tändsystemet. I Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns en steg-för-steg beskrivning på hur det går till.

Arbetet kräver inga lindningsmaskiner eller liknande. Man rensar den gamla tändspolen från all gammal koppartråd och handlindar sedan på cirka 200 varv med ny koppartråd med en diameter på 0,6 – 0,8 mm.

Ena änden av den nya spolen jordas och den andra dras till kondensator/brytare och därifrån vidare till den utanpåliggande tändspolen.

Jim Lundberg

Utanpåliggande tändspolar kan man gömma exempelvis under bensintanken. Dessa spolar är oftast mer driftsäkra då de har tjockare isolering och dessutom sitter i fartvinden och får fin kylning.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Dieselpump på Deutz

1 kommentar

mekgoran: den har inte startats på 12 år men gjorde rent det mycket finmaskiga oljefiltret, ny turbo- diesel olja, ny olja i luftfiltret, kolla ventilspel, nytt diesel filter blir det framöver, har jag glömt...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842