Olika fästen för sadelstolpen Fram-King Clipper

Olika fästen för sadelstolpen Fram-King Clipper

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har lagt märke till att ramen vid sadelfästet på Fram King Clipper ser lite olika ut. Vissa har ett rakt fäste medans andra är mer "flaskformade". Är det någon som vet betydelsen av denna skillnad?

Vh Matte

Svar: Hej Matte! I början av Clippertillverkningen hade ramen en flaskformad anslutning till sadelstolpen. Detta är en rest från föregångarna med identisk ram som All-Round, Luxus och paketmopeden.  Under tillverkningens senare skede fick Clipperram det raka sadelstolpsfästet, vilket kan ses på reklambilder 1966.

Varför man hade denna utformning från början kan jag bara spekulera om. Mitt antagande är att det var av estetiska skäl då de första modellerna med denna ramkonstruktion hade verktygsrulle i plåt bakom sadelfästet jämfört med att den tidigare varit placerad under pakethållarens bakkant. Se exempel här.

Om någon har faktauppgifter på varför ramen ändrades, lämna en kommentar nedan.

Josefine Andersson

 

King paketmoped med flaskhalsformen.

Clipper i 1967-års reservdelskatalog. Fästet är här rakt.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Avdragare för kullager

1 kommentar

Ingvar Nilsson: Hej! Jag har också sett denna på Biltema. Men som jag har svarv så har jag valt att göra den "Jimska typen". Den griper ju i innerringens fasade bort-sida. Jag kan föreställa mig att...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842