Tändstift till Victoria MS 50

Fråga: Hej, jag har en veteranmoped, Fram 41 med Victoria MS 50-motor från 1955. I Stora tvåtaktsboken, Del 1, står att tändstiftet för den liknande motorn Victoria MS 51(vad gäller Bosch) ska heta Bosch W 7 AC (tidigare benämning W 175 T1). Jag har köpt instruktionsbok för min motor och i den står det att tändstiftet ska heta Bosch W 175 T 11. Är det likvärdigt med det tändstift som omnämns i Stora tvåtaktsboken? Tack på förhand. Hälsningar Anders

Edlund

 

Svar: Jag har titta igenom Bosch tändstiftskataloger från 1940 till 1980 och ingenstans finns det tändstift med ändelsen ”T11”. Enligt Bosch äldre beteckningar (som gjordes om i början av 1980-talet) så står ”T” för att isolatorn är tillverkad av ett material som de kallar ”Pyranit”. De två gröna ringarna på äldre boschtändstift är också ett kännetecken på att det är Pyranit i isolatorn.

Siffran efter ”T” har följande betydelse: 1=Europeiskt normalutförande, 2=Lång gänglängd eller hög sockel, 3=Kort gänglängd – amerikanskt standardutförande. Det finns ett stort antal högre nummer i slutsiffran som jag inte har uppgifter om.

Däremot har Bosch specialtändstift för tvåtaktsmotorer med ändelsen ”P11” och ”M11” som har utökade värmetalsområden. W 240 P11 har värmetalet 175 – 240 och W 190 M11 har värmetalet 145 – 190. Det kan ju vara så enkelt att det är ett feltryck i instruktionsboken – att ”T11” skulle varit ”M11” eller ”P11”. Det händer tyvärr att det är faktafel i gamla instruktionsböcker.

Hur som helst så fungerar Bosch W 7 AC i din moped. Motsvarande NGK heter NGK B6HS. Sedan kan det ibland vara nödvändigt att laborera lite med värmetalet (första siffrorna i beteckningen) beroende på bland annat körstil. För Bosch nya beteckningar gäller: Högre siffra = varmare (mjukare) stift och för NGK gäller: Högre siffra = kallare (hårdare) stift.

Jim Lundberg

Rulla till toppen