Vilken modell av Monark moped hade jag?

Fråga: Hej, Jim. Jag hade en Monark Monarped med ILO Piano, 3-växlad, på 50-talet som jag då renoverade. Jag köpte nya ”gummisnoddar” till framgaffelfjädringen. Jag har letat efter bild och årsmodell. Kan du hjälpa mig med detta. Det skulle underlätta att finna en och bli nostalgisk.

Vänligen

Bo Almgren, 75+

 

Svar: Om jag har rätt uppgifter så kom den 3-växlade ILO-motorn 1957. Om din hade din moped på 1950-talet bör vi då vara nere på tre tänkbara årsmodeller; 1957, 1958 eller 1959. De flesta Monarpeder var 2-växlade, men mot ett tillägg på 45 kronor fick man en 3-växlad moped.

Men om gaffeln hade en bottenlänk med gummiband så låter det som att du hade en Monarscoot, alltså den inklädda versionen med en plåtsköld framför benen. Monarpeden hade teleskopgaffel med invändiga spiralfjädrar – en gaffel som hängde med på Compact-modellerna ända till början av 1980-talet.

Tyvärr så har jag inte några nytagna bilder, utan endast gamla reklambilder vilka ofta var svartvita. Hoppas att du känner igen någon av dessa som den du hade.

Jim Lundberg

Vilken modell av Monark moped hade jag?
Monark Monarscoot från 1958.
Vilken modell av Monark moped hade jag?
Monark Monarscoot från 1959.
Vilken modell av Monark moped hade jag?
En variant som Erik A mycket riktigt nämner i kommentarsfältet är lyxvarianten Monark La Strada som är lite av en korsbefruktning av Monarpeden och Monarscoot. Bottenlänksgaffel har den i alla fall.
Vilken modell av Monark moped hade jag?
Monark Monarped från 1957. Monarpeden hade teleskopgaffel med invändiga fjädrar.
Rulla till toppen