Däckdimension på DKW Hummel

Fråga: Vilket däck till min DKW Hummel. Jag undrar om man benämner däck på olika sätt. På min moped så har jag däck 23×2,5, men jag tittade på en Hummel på träffen i Ånnaboda, och där var dimensionen 2 1/4 -19. Är det samma däckstorlek, förutom bredden?

Mvh

Arne

 

Svar: Förr i tiden så angav man däckdimensionen på cykeldäck utifrån däckets ytterdiameter. Ett 28-tumsdäck var alltså 28 tum i ytterdiameter. Denna metod att mäta däck på gällde även för mopeder under många år.

Det fanns fördelar med detta och det var att man visste alltid hur mycket plats däcket tog i ramen så att det inte tog i, eller låg för långt, från skärmar och liknande. Nackdelen med att ange ytterdiametern är att det finns olika kraftiga däck. Det finns smala och tunna racerdäck och det finns kraftiga ballongdäck och en del typer där emellan.

Om alla dessa håller 28 tum i ytterdiameter så måste hålet för fälgen, däckets innerdiameter, vara olika – ju kraftigare däck, desto mindre hål för fälgen och omvänt. Alltså måste man då ha olika diametrar på fälgarna trots att däcken har en och ”samma” dimension. En 26-tums racerfälg har alltså större diameter än fälgen till en 26-tums brukscykel.

På äldre mopeder fanns det en dimension som kallades 23 tum vilket då var ett mått på däckets ytterdiameter. När man sedan gick över att ange däckets innerdiameter så fick samma däck benämningen 19 tum. Fördelen med detta är att man inte behöver ha ett flertal olika storlekar på fälgarna. Om vi tar 26-tums cykelhjul så finns det åtminstone tre olika fälgstorlekar som man måste hålla koll på.

Numera anger man även däckdimensioner i millimeter.

Om vi tar mopeddäck så gäller följande:

Förr                                                         Nu

20 tum                                                      15 eller 16 tum beroende på bredd och höjd

21 tum                                                      17 tum

23 tum                                                      19 tum

Jim Lundberg

Rulla till toppen