Olika pedaler på Monark Monarscoot?

Fråga: Hej, undrar på tramporna på min Monarscoot M33, tror jag den heter. ILO motor, tvåväxlad, hand. Ska de vara olika på höger respektive vänster sida? Den ena är rak, den andra är böjd. Ska det inte vara likadana?

Thomas Erlandsson

 

Svar: Det är inte ovanligt att pedalramarna ser olika ut på höger och vänster sida. Ofta är det för att pedalarmen ska gå fritt från exempelvis bromsarmar och liknande.

Men hur det ska se ut på just din moped vet jag tyvärr inte, bara att i reservdelskatalogen för ILO-motorn är bägge pedalarmarna raka. Men det kan ändå skilja beroende på hur själva mopeden är konstruerad.

Sedan är det ju så att pedalerna är väldigt utsatta och bland det första som kröks eller går av vid omkullkörningar. Det är inte ovanligt att man ser mopeder med väldigt omaka pedaler där man tagit vad man haft på hyllan.

Två saker måste man känna till när det gäller pedalarmar om man tänker byta. Gängan till själva pedalen är olika på vänster och höger sida. På vänster pedal är det vänstergänga och på höger pedal är det då högergänga. Skulle man sätta pedalerna fel finns det stor risk för att de kommer att gänga upp sig och lossna.

Det andra är att mopedpedaler har olika stora hål för motorns pedalaxel. Skillnaden är bara någon tiondel, men tillräckligt för att en pedalarm med ”lilla” hålet inte går att få dit på en motor med den större axeln. Gör man det omvända kommer pedalen att glappa märkbart på axeln.

Kanske någon av våra besökare ha en likadan Monarscoot med originalpedaler som kan tipsa Thomas?

Jim Lundberg

Rulla till toppen