Husqvarna mod 28 som går ojämnt med påslaget lyse

Fråga: Hej Jim! Jag har en Husqvarna rödqvarna modell 28, årsmodell 1951. Motorn på 120cc går ojämnt när jag slår på lyset. Min fråga: kan man montera en utanpå liggande tändspole på den.

I så fall kan du tala om hur man kopplar in den (någon skiss) Jag tänkte om gnistan inte räcker till med den som sitter i svänghjulet.

Med vänlig hälsning

Lasse

 

Svar: Vi har fått denna typ av fråga förut och jag får hänvisa till tidigare frågan Svartqvarna som går dåligt när man slår på lyset Den har samma tänddata som senare rödkvarna. Det kan vara så enkelt att det räcker med att justera brytaravståndet – eller byter brytare.

Om tändspolen skulle vara defekt så kan man enkelt och billigt bygga om till ett tändsystem med utanpåliggande tändspole. Även här har vi fått flera frågor och här är ett par av dessa

Utanpåliggande tändspole till NV Autoped

Utanpåliggande tändspole på Tempus moped

Principen och inkopplingen är samma på motorcyklar och mopeder, men på Husqvarnamotorn bör antalet varv på generator/matarspolen ligga på cirka 200 (relativt okritiskt).

Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns en detaljerad arbetsbeskrivning för hur man bygger om tändsystemet till ett med utanpåliggande tändspole.

Jim Lundberg

Rulla till toppen