Husqvarna mod 28 som går ojämnt med påslaget lyse

Husqvarna mod 28 som går ojämnt med påslaget lyse

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Jag har en Husqvarna rödqvarna modell 28, årsmodell 1951. Motorn på 120cc går ojämnt när jag slår på lyset. Min fråga: kan man montera en utanpå liggande tändspole på den.

I så fall kan du tala om hur man kopplar in den (någon skiss) Jag tänkte om gnistan inte räcker till med den som sitter i svänghjulet.

Med vänlig hälsning

Lasse

 

Svar: Vi har fått denna typ av fråga förut och jag får hänvisa till tidigare frågan Svartqvarna som går dåligt när man slår på lyset Den har samma tänddata som senare rödkvarna. Det kan vara så enkelt att det räcker med att justera brytaravståndet – eller byter brytare.

Om tändspolen skulle vara defekt så kan man enkelt och billigt bygga om till ett tändsystem med utanpåliggande tändspole. Även här har vi fått flera frågor och här är ett par av dessa

Utanpåliggande tändspole till NV Autoped

Utanpåliggande tändspole på Tempus moped

Principen och inkopplingen är samma på motorcyklar och mopeder, men på Husqvarnamotorn bör antalet varv på generator/matarspolen ligga på cirka 200 (relativt okritiskt).

Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns en detaljerad arbetsbeskrivning för hur man bygger om tändsystemet till ett med utanpåliggande tändspole.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Ramlager till Volvo lastbilsmotor från 1960 talet

3 kommentarer

Glennson: Wallensmotor.se i Göteborg har och kan tillverka ramlager till Volvo motorer, antar att det är en EC motor du har. Mvh Glennson

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842