Lossa envist kedjedrev på Husqvarna 120 cc

Fråga: Hej. Jag har en Husqvarna 120cc Svartqvarna från 1950 talet och jag vill ta bort fram drevet för att kunna dela på motorn och renovera den men drevet satt otroligt hårt och jag har försökt med avdragare, 5-56, och värmt upp drevet. Vad ska jag göra?

/Hampus Esselius

 

Svar: Drevet sitter på en kona och kan därför sitta rejält hårt. En två- eller hellre, trearmad avdragare behövs. Drevet måste ofta värmas och då räcker det inte med en varmluftspistol utan en gasolbrännare kan bli nödvändig. Man ska inte värma för mycket – drevet får inte bli blåanlöpt då det kan tappa härdningen och få väldigt kort livslängd.

Men uppvärmningen (till ca 200 grader) bör ske snabbt så att drevet värms upp snabbare än axeln det sitter på. Låt avdragaren sitta kvar och i full spänn under uppvärmningen, men var beredd på att den kan flyga iväg en bit när det lossnar.

Det brukar även hjälpa med att slå några slag på avdragarens skruv, men detta måste ske med måtta så att inte axeln stukas i änden. Man kan lägga en bit mässing mellan axeln och avdragarskruven som skydd.

Ibland kan man få låta avdragaren sitta i spänn och värma upp drevet upprepade gånger så att det får hettas upp och svalna många gånger. Det händer att man kommer ut i verkstaden dagen efter och då har drevet hoppat loss under natten. Tålamod kan krävas.

Jim Lundberg

Rulla till toppen