Startproblem på Svartqvarna

Fråga: Hej, jag har en Husqvarna 120cc Svartqvarna mod 24 från 1950 talet, den gick senast för 20 år sedan och nu startar den inte. Tändningen funkar men inte nått mer, jag har tänkt att byta packboxar och rengöra motorn och förgasaren allmänt men är det något mer som jag kan behöva byta för att den ska gå igång?

/Hampus Esselius

 

Svar: Börja med att rengöra brytarkontakterna då det kan uppstå oxid mellan dessa. Håll isär kontakterna med en liten mejsel och stick in en smal remsa slippapper mellan dem. Släpp ihop dem och dra ut remsan. Upprepa detta några gånger. Avsluta med en tyg- eller pappersremsa så att slipdammet försvinner.

Rengör förgasaren. Om motorn stått länge kan förgasaren vara igentäppt av tvåtaktsolja när bensinen dunstat. Har hojen dessutom förvarats lite fuktigt kan förgasaren vara full av oxid som täpper igen munstycke och kanaler.

Om notorn inte startar efter dessa åtgärder får du kolla tändstiftet (testa flera tändstift för övrigt). Om stiftet är blött efter startförsöket är gnistan klen och är stiftet torrt så kommer det inte fram något bränsle.

Packboxarna går att byta utan att dela motorn och om alla axlar känns glappfria (radiellt) kan man stanna vid att enbart byta dessa då gummi åldras och slits. Men om du delar på motorn rekommenderar jag att du även byter samtliga lager i motorn när den ändå är isärtagen

Jim Lundberg

Rulla till toppen