Yamaha DT 50 MX som inte frikopplar

Justering av kopplingen. Dra in justerskruven tills den tar i tryckstången innanför. Lossa sedan skruven ett 1/4 varv och dra fast låsmuttern.

Yamaha DT 50 MX som inte frikopplar

Publicerad

Fråga: Jag har en Yamaha DT50mx från 1989 men den frikopplar inte och kopplingsaxeln rör sig i sidled när man drar i den. Vad kan problemet vara? Jag tog isär motorn och satte tillbaka allt för att byta packboxar. Kopplingen fungerade innan.

Gustav Sandrup

 

Svar: Nu vet jag inte om jag har exakt rätt sprängskiss till din motor, men det kan vara så att den lilla kulan (inringad) har smitit iväg och då räcker inte rörelsen från kopplingsmekanismen till för att pressa isär lamellerna. Jag har inga mått på kulan, men dessa kulor brukar ha samma diameter som tryckstängerna den sitter mellan.

För att justera koppling gör man som på den övre bilden. Lossa låsmuttern och dra in justerskruven tills det tar stopp. Ta inte i hårt, utan dra väldigt löst. Lossa sedan skruven ett kvarts varv och dra fast muttern i detta läge.

Jim Lundberg

Mellan tryckstängerna sitter en liten kula som lätt kan komma bort. Utan kula blir stängerna för korta och kan inte påverka kopplingen.

On
Off

0 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842