Fylla acetylentub till belysningen på Indian

Nya (sedan 2015) varningsskylten för gastuber.

Fylla acetylentub till belysningen på Indian

Publicerad

Fråga: Som ägare av en Indian från 1916 har jag ett mindre vanligt problem? AGA-belysningen drivs av Acetylen, och min tub är tom. Då och då säger folk "det är lätt fixat" koppla bara ihop en stor tub med din lilla (en liter) och fyll långsamt. AGA åter sig inte att fylla tuben p.g.a. EU regler. Går det att fylla tuben helt eller delvis utan att riskera livet? Går det att få hjälp någonstans? Hoppas innerligt att du har en lösning på mitt problem.

Erik

 

Svar: Jag vågar inte svara på hur man gör då det kan innebära stora säkerhetsrisker om man börjar laborera själv med fyllning av acetylen. Jag har för mig att man förr kopplade ihop en full och en tom acetylentub så att man efter en stund hade två halvfulla tuber, men det är absolut inget jag rekommenderar.

En acetylentub ska innehålla aceton och agamassa för att vara stabil. Dessutom får det inte komma in luft (=syre) i mottagartuben. Allt detta låter livsfarligt i mina öron.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842