Husqvarna Cornette som rycker i låga farter

Husqvarna Cornette som rycker i låga farter

Publicerad

Fråga: Hej, jag har en Husqvarna Cornette 1960, alltså äggmotorn. När jag kör riktigt sakta, ca 10 km/tim, så blir det en ryckig gång, motorn går jämnt så jag misstänker något med växellådan. När jag kör för fullt så går den jämnt. Vad kan detta bero på med den ryckiga gången?

Peter Fahlcrantz

 

Svar: Det är alltid lite frigång i växellådorna – dels mellan alla kuggar i dreven, dels mellan medbringartappar och liknade som för över kraften till vald växel. Om motorn går snålt på låga varv kan det leda till ryckig gång som då förstärks av frigången i växellådan. I så fall kan det vara aktuellt att höja trottelnålen ett hack för att ge lite fetare blandning på låg- och mellangas.

Kolla även så att inte fram- och bakdrev sitter löst samt att kedjan är lagom spänd. Kedjan ska gå att röra cirka ett par centimeter på mitten. Husqvarnamotorn har en tandrem mellan vevaxel och växellåda, men om den skulle vara dålig (tappat några "tänder") så måste den bytas

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842