Ändras skruvens styrka om man svarvar ner skallen?

Fråga: Hej, jo funderar på om man försämrar hållfastheten på ex, bult 8.8 – 12.9 om man svarvar av skallen (sexkanten) så den ser ut som en ”nit” skalle vid exempelvis ett äldre bygge som ett T-hotrod-bygge och vill att ram/infästningar/förbindelser skall se ”ålderdomliga” ut? Vad tror Ni? Tänker närmast på om värmebehandlingen som olika kvaliteter genomgått för att uppnå sina krav försämras av att man bort en del skikt av ytan?

Hälsningar

Peter

 

Svar: När en skruv brister så är det oftast själva stammen som går av. Är det en skruv med utvändig sexkant så är skallen homogen och inte den svagaste länken. En sådan kan man svarva ner något på höjden och bredden utan att förbandet försvagas – bara man inte tar bort för mycket material. Gör man skallen för låg kan den vika sig som en ”strut” och dras ner i hålet. Gör man den för liten i diameter kan godset i hålet deformeras så att skallen dras genom hålet.

När det gäller skruvar med invändig sexkant eller torxgrepp så är hålet i skallen en försvagning i sig och dessa skruvskallar ska man inte ge sig på när det gäller diametern – då kan skallen lossna från stammen vid hög belastning. Härdningen (gäller mest 10.9 samt 12.9) påverkas inte om man inte värmer materialet mer än ett par hundra grader. Över den temperaturen kan härdningen löpa varvid materialets sträck- och brottgräns sjunker rejält. Att svarva av ytan på härdade skruvar bör inte hållfastheten så mycket eftersom det inte handlar om ythärdning på skruvar.

Men om man har modifierat en skruv bör man provdra några exemplar av dessa med momentnyckel tills de brister och jämföra värdet vid brott med att göra likadant med ett par obearbetade skruvar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen