Bakdrev till Monark M 80 Uppdaterad

Fråga: Hejsan! Jag har en fråga angående en Monark M80 från 1949 som jag har i min ägo. Vad är det för bakdrev som ska sitta på en sådan, och var kan man hitta ett dylikt? Har inte lyckats hitta något passande än tråkigt nog.

Tack på förhand

/Tomas

 

Svar: Monark M80 hade en motor från konkurrenten Husqvarna och verkar vara lite ovanlig. Jag har själv aldrig sett en i verkligheten. Tyvärr så har jag ingen reservdelskatalog till just M 80. I motorbristens tider (efterkrigstiden) köpte man in vad man fick tag på i motorväg och Monark hade följaktligen JB-, BSA-, Husqvarna- och CZ-motorer i sina 125:or. De flesta ramdelar är samma på de olika modellerna, men det kan skilja sig på sådana saker som just bakdrev då olika motorer kan ha olika utväxling.

Jag lägger ut bilder på dreven till Monark M71 (BSA 125), M75 (JB 128) samt M200 (CZ 125). Sedan vet jag inte om hålbilden i navet är lika, men det är troligt att man hade samma nav på alla modeller och anpassade dreven till dessa.

Jim Lundberg

Bakdrev till Monark M 80 Uppdaterad
Monark M71 med 125 cc BSA-motor. Här har bakdrevet 50 tänder.
Bakdrev till Monark M 80 Uppdaterad
Monark M75 med 128 cc JB-motor. Här har drevet 40 tänder och finns som plant eller kupat (olika offset).
Bakdrev till Monark M 80 Uppdaterad
Monark M200 125 cc CZ-motor. Här ska drevet ha 40 tänder.
Bakdrev till Monark M 80 Uppdaterad
Bild från Anders Österberg. ”Här är en skiss på hålbilden på MONARKs bakdrev. Kedjan kan ha olika delning och därmed tänderna och drevets tjocklek beroende på vilken motor som sitter i ramen. ”
Rulla till toppen