Vinande ljud i nybytt koppling på Zündapp KS 50

Fråga: Har en Zündapp KS 50 från 1974 och har bytt till racekoppling. Nu när jag trycker in kopplingen så hör jag ett vinande ljud.

Tommy Claesson

 

Svar: Det kan bero på flera saker. Nu vet jag inte hur mycket som är ”racekoppling” men om det även innefattar kopplingskorgen så kan det vara att korgens kuggar inte är inslitna med transmissionsdrevets kuggar så att minsta ändring av korgens läge (vid frikoppling) ger ett ljud från kuggarna.

Men ljudet kan också komma från något av de två spårkullager som sitter på kopplingsaxeln – ett i korgen och ett i blocket innanför korgen. Om den nya kopplingen har starkare fjädrar så kan det ökade trycket som uppstår axiellt vid frikoppling bli för mycket för något av dessa lager så att de börjar väsnas.

Ett tredje scenario är att dessa lager är så glappa så att korgen tiltar på grund av högre tryck med racekopplingen så att originalkuggarna i transmissionen börjar väsnas. Tyvärr så måste motorn delas om kopplingskorgen ska bort och något av de två lagren ska bytas. I vänster blockhalva finns inget kullager för kopplingsaxeln, utan bara en bronsbussning. En sådan brukar inte ge ifrån sig något ljud – möjligtvis kan den vara så sliten så att kopplingsaxeln (och korgen lutar) i vissa fall så att kuggarna väsnas.

I kopplingens centrum sitter ett tryckstift som kopplingsarmens excenter trycker mot när man frikopplar. Jag har svårt att tro att dessa delar skulle åstadkomma ett vinande ljud, men det kan vara bra att kolla om de är rätt justerade.

Jim Lundberg

Vinande ljud i nybytt koppling på Zündapp KS 50
Rulla till toppen