Ägarbyte efter arv

Fråga: Jag har en Husqvarna 118 cc 1946 års modell. Den tillhörde min far som ställde av den i slutet av 1960-talet. Han gav den då till mig. Dumt nog betalades inte registerhållningsavgiften och den föll ur registret. Jag har ett gammalt registreringsbevis i min pappas namn samt nummerplåt. Men… jag har inget inköpskvitto eller gåvobevis som bevisar att motorcykeln är min. Mina föräldrar är båda döda och jag är enda arvingen, men Husqvarnan står inte med i någon bouppteckning då den redan var min genom gåva. Hur gör man då för att bevisa ägarskapet?

Thomas

Svar: Som jag ser det är det inga problem. Senaste kända ägaren är din pappa, du har papper och skylt och du är enda arvingen. För säkerhets skull lät jag frågan gå vidare till Transportstyrelsens avdelning för Ursprungskontroll och de svarar så här:

Någon som känner till omständigheten skulle skriftligen kunna intyga att du fått motorcykeln. Om det inte finns någon som känner till omständigheten kan sökande själv lämna en undertecknad redogörelse.  

Redogörelsen ska innehålla en specifik uppgift om fordonet till exempel registreringsnummer eller ramnummer/chassinummer beroende på fordonstyp samt underskrift ort och datum.

Så långt Transportstyrelsen, och det ser därmed ut som om du skulle kunna registrera din motorcykel utan några större problem.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen