Annan förgasare på ILO FP 50

Fråga: Har en Monarped med ILO FP50. Cylindern är ju opluggad, och nu tänkte jag byta insug och förgasare till något större. Fick tag på en Encarvi A11 som är borrad, men ska det inte sitta ett munstycke under trotteln, som går upp i hålet i trotteln? Kan den funka utan detta munstycke? Har du något förslag på lämplig förgasare annars?

Lennart Hansson

 

Svar: Det finns nållösa förgasare som har ett långt spridarmunstycket som nästan sträcker sig genom hela trotteln. I denna Encarwi sitter det ett litet spridarmunstycke i botten av förgasaren som sticker in några millimeter i den ihåliga trotteln. Är förgasaren uppborrad måste man montera ett större huvudmunstycke för att kompensera för den ökade luftgenomströmningen som uppborrningen leder till.

I den tyska versionen av FP 50 på 1,5 hk sitter det en 11 mm förgasare. Någon förgasare som kan montera direkt på motorn kan jag inte komma på. Det finns ett antal förgasare med böjd pip som kan fungera, men då motorn har ett motorfäste strax bakom cylindern så bör förgasaren ha en rätt lång pip för att gå fri från detta fäste. Det är dock relativt enkelt att tillverka en mellandel så att man får dit en annan förgasare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen