Avdragare för kullager

Fråga: Hej Jim! Någonstans har jag sett bild på en urdragare för lager i vevhushalvor som består av tre delar som du själv svarvat. Om man nu inte har svarv, finns den att köpa? Jag har hittat en intressant verktygssats hos Biltema för att dra ut lager där man varken kommer åt ut- eller insida på lagret. Art .nr 19-1397, finns även sats för större lager.

Har du (eller någon av läsarna) provat den? Om den fungerar så verkar den ju utmärkt. Jag har inga lager att demontera just nu, men om satsen är användbar tänker jag skaffa den för framtida behov.

Thomas Persson

 

Svar: En del kullager sitter i hål med en botten så att man inte kommer åt att trycka/pressa ut dem från baksidan av blocket. Ett sätt att få ut sådan lager är att värma blocket som lagret sitter i och sedan slå detta mot en hård träbit så att lagret fortsätter ut ur sitt hål av bara farten.

Den avdragare som jag tillverkat, och som är med i del 1 av Stora Tvåtaktsboken, består av två halvor med en kant längst ut som man lirkar ner i lagrets hål. Sedan gängar man i en gängstång i halvorna och trär över en styrhylsa som håller ihop halvorna. Sist trär man över ett stort rör med en innerdiameter som är aningen större än lagrets ytterdiameter. Med en mutter drar man sedan upp gängstången så att lagret följer med. Det finns en liknande variant som klarar fler lagerdimensioner på Twostroke.

Avdragaren från Biltema fungerar så att man sticker in två armar med ”platta kulor” mellan lagerringarna och sedan vrider man dessa 90 grader så att de greppar i själva lagerbanan. Därefter kan lagret dras ut. Jag har inte testat denna typ av avdragare, men den ska fungera bra enligt vittnesmål. Däremot så verkar det som att man måste deformera kulhållaren i laget för att få in dess armar tillräckligt långt för att de ska kunna greppa i ringarnas lagerbanor. I så fall är laget skrot vilket i de flesta fall inte gör något om det ändå ska bytas. Men det finns tillfällen då ett nytt/fullt fungerande lager måste dras ut tillfälligt och då är nog denna avdragare inte att föredra.

Jim Lundberg

Avdragare för kullager
Rulla till toppen