Ljusspole för att driva utanpåliggande tändspole

Ljusspole för att driva utanpåliggande tändspole

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Om jag ska mata utvändig spole med ljusspolen måste jag flytta den till där den gamla tändspolen sitter då eller kan den mata från sin nuvarande position Om jag flyttar ljusspolen så fattas det ju en spole där, funkar det ändå eller måste jag köpa en till ljusspole för att det ska bli balans om du förstår vad jag menar.

Jag gjorde om tändsystemet till utvändig tändspole och har följt råden och läst flera artiklar om det på din sida Men någonting har tydligen gått fel på vägen då det ej blir någon gnista och tycker jag ej kan ha missat nåt, nåt livstecken borde det väl bli

Har du möjligen någon aning vad jag kan ha gjort för fel på vägen? Kopplingen är: brytare och matarspole är sammanlänkade med en kabel som går ut till kondensatorn som sitter på ramen, via kondensatorn går sedan en kabel till utvändiga spolen, den andra anslutningen på tändspolen är jordad vid motorfästet mellan muttern och ramen

Matarspolen grundade jag med några varv textiltejp och lade tejp mellan varje lager, antal varv ca 200, jag tror felet måste vara nåt med lindningen men vad, det blev lite mellanrum ibland men tycker ända att nån form av gnista borde det väl bli Om du anar vad felet kan vara så tar jag tacksamt emot det

Mvh Anders

 

Svar: Ljusspolen brukar sitta 180 grader (ett halvt varv) från tändspolen så det borde fungera med att låta ljusspolen sitta kvar på sin ordinarie plats i tändplattan. Kolla att abrissmåttet (fältbrytningsavståndet) blir det rätta. Det mäter man precis när brytarna ska till att öppna och beroende på modell och fabrikat ska det ligga på 7 – 12 mm.

Om abriss står fel blir gnistan svag eller uteblir helt. Abriss styrs av brytaravståndet och förhållandet är motsatt – ökar man brytaravståndet minskar abriss och omvänt. Brytaravståndet ska generellt vara 0,30 – 0,40 mm och kan man inte få till detta mått samtidigt som att abriss hamnar innanför gränsvärdena är något fel. Testa i så fall med att flytta ljusspolen till gamla tändspolens plats. Men slitna, krokiga eller brytare av fel modell kan också leda till att man inte kan få rätt brytaravstånd och abrissmått samtidigt

Se till att brytarnas kontaktytor är absolut rena och fria från oxid och sot. Dra ett fint slippapper mellan kontakterna några gånger och blås rent med tryckluft efteråt. Minsta partikel mellan kontakterna kan få gnistan att upphöra.

Du kan göra en enkel testkörning av tändsystemen på följande vis. Sätt ett papper mellan brytarna. Anslut ena polen (valfri) från ett 6-voltsbatteri till motorblocket. Ta en kabel från andra polen och dutta med den på kondensatorn. Då ska det uppstå sporadiska gnistor på tändstiftet. Om inte blir det till att felsöka allt igen. Eventuellt kan det behövas en separat jordkabel från den utanpåliggande tändspolen till motorblocket om motorn är gummiupphängd.

I övrigt låter det som att du precis som man ska.

Jim Lundberg

Abrissmåttet "A" mäter man precis när brytarna ska till att öppna. Det går som synes att mäta på tänd/matarspolens bägge polskor.

On
Off

12 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Jims nya bok på gång

1 kommentar

morian: Hej Det ser spændende ud med Jims nye bog. Jeg har allerede de to Stora Tvåtaktsboken. Hvad koster den ny bog? Venlig hilsen Jesper (fra Danmark)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842