Strömkälla vid förkoppring och förnickling

Fråga: Hej! Jag tänker prova att förnickla och förkoppra lite smådelar. Kan jag använda en transformator som ger 8 Volt, 1,5 ampere – växelström som källa? Om jag behöver en likriktare, vad behövs för att bygga en själv? 1,5 ampere är lite mycket, antar jag, så jag tänkte koppla in lite lampor som motstånd…

Hans Wahlström

 

Svar: Spänningen som behövs vid förkoppring och förnickling är bara några få volt så 8 volt räcker och blir över. Däremot är strömstyrkan viktig och den är avhängig arbetsstyckets area. Man ska ha en viss strömstyrka per kvadratcentimeter, så ju större arbetsstycke, desto mer ström går det åt.

Har man inte en reglerbar strömkälla får man sänka spänningen och strömmen med hjälp av motstånd som man kopplar in mellan strömkällan och arbetsstycket. En variant är att använda glödlampor som motstånd.

Men likström är nödvändigt. Vid elektrolyser följer metallerna strömriktningen i badet och då får inte strömmen byta riktning hela tiden. En bra likriktare som ger hyfsat jämnt flöde och hög verkningsgrad är helvågslikriktaren, även kallad likriktarbryggan. Den består av fyra dioder som utnyttjar växelströmmens bägge riktningar fullt ut.

Kjell och Company har två varianter av lämpliga bryggor, en som klarar 10 ampere och en som klarar 25 ampere. Observera att maxströmmen endast brukar gälla om likriktaren monteras på en kylplåt. Ligger den löst kan den bli överhettad långt under maxströmmen.

Jim Lundberg

Strömkälla vid förkoppring och förnickling
Likriktarbrygga som klarar 25 ampere. På sidan ser man uppmärkningen för polaritet och växelström.
Strömkälla vid förkoppring och förnickling
Schematisk bild av likriktarbrygga. På insidan sitter fyra dioder.
Rulla till toppen