Modifiera läckande JB-topplock

Fråga: JB 128-topplock som skevar. Fick kontakt med en herre på västeråsmarknaden som har problem med för tunt gods i topplocket, det lyfter mellan pinnbultarna sade han och packningen skjuter. Skulle man inte kunna TIG-svetsa toppen på anläggningsytan 2-3 mm och sedan bearbeta området, och passa på och göra en modern utformning av förbränningsrummet? Har ej gjort detta men det kliar som vanligt i fingrarna… Gör man ett modernt förbränningsrum tappar man inte komp på att förstärka lite. Skulle vara intressant om någon gjort detta och höra resultat.

Göran Andersson

 

Svar: Det låter som en bra idé eftersom tidiga versioner av topplocken till JB 128 hade för tunn godstjocklek så att locket flexade och reste sig mellan pinnskruvarna framtill och baktill där avståndet mellan skruvarna är som störst. Alternativet är ju att topplocket hamnar i metallcontainern på återvinningsstationen.

Topplocket kommer att slå sig av svetsningen, men det är bara att lägga på lite arbetsmån på svetsfogen så att man kan planslipa tätningsytan utan att godset blir för tunt. Faktum är att JB måste ha fått en del reklamationer på läckande topplock/blåsta packningar då senare versioner av topplocken har en ingjuten förstärkning mellan främre, samt de bakre, pinnskruvarna för att locket ska bli stadigare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen