Tvåväxlad Husqvarna Novolette som vägrar starta

Fråga: Hej. Har köpt en tvåväxlad Novolette som vägrar starta. Mopeden är ett renoveringsobjekt. Efter att ha bytt lager och packboxar såg jag vid monteringen att kolven inte gick hela vägen upp till cylinderns topp utan den stannade en liten bit nedanför. Har bytt cylinder och nu vänder kolven precis i cylinderns ovankant. Kolven är ny. Tändspole. kondensator och brytare är nya och motorn ger en fin gnista i ”luften”. Kompressionsprovet visar 7 kg så det är bra komp i motorn. Motorn tänder inte ens med hjälp av startgas.

Tändstiftet är torrt. Förtändningen är ett par millimeter före övre dödpunkt så den borde ju åtminstone tända till. Har prövat med både tidigare som senare tändning utan resultat. Brytaravstånd 0,4 mm och tändstift 0,4 mm. Har prövat med både mindre som större avstånd.

Kan det vara felaktig kolv som är problemet? Kan det vara så att kolven inte öppnar för insuget som den ska? Det står Husqvarna på paketet till kolven och säljaren påstod att den skall passa till Novolette. Har du några mått på en ”riktig” Novolettekolv? Tacksam för tips till åtgärder.

Mats Ohlsson

 

Svar: Det låter som att bränslet inte hittar upp i förbränningsrummet. Husqvarna hade två olika slaglängder (35 & 39 mm) på sina Novolettemotorer vilket kan röra till det om man byter ut delar.

Kolla om kolven öppnar alla portar i ytterlägena. Kanske bäst att ta ur kolven och stoppa den i cylindern när den ligger lös på arbetsbänken för att de hur det ser ut på undersidan också. Testa även med att droppa ner lite bensin (ett kryddmått) i insuget med kolven i topp och gör ett startförsök. Då ska den tända och gå några varv.

Här är tändningsdata för den tvåväxlade Novoletten:

Förtändning:                     1,5 – 2 mm

Brytaravstånd:                  0,4 – 0,5 mm

Abriss:                               9 – 12 mm

Jim Lundberg

Rulla till toppen