Startproblem på Honda CB 125

Startproblem på Honda CB 125

Publicerad

Fråga: Har en Honda CB 125 twin 1978 som går lite halvtaskigt. Den startade men gick bara på en cylinder. Tänkte då att det kanske var något med ventilerna, så fixade ventilerna till en glipa på 0,05 mm på båda ventilerna. Efter det gick inte någon av cylindrarna igång. Så undrar lite vad man ska kolla på, är gnista på båda tändstiften men vill ändå inte gå igång om man häller ner lite bensin direkt i cylindern.

Tacksam för hjälp.

Erik Rosén

 

Svar: Jag skulle börja med att göra ett kompressionsprov på bägge cylindrarna. Även om ventilspelet är korrekt så kan ventilerna ändå läcka och blir kompressionen för låg så tänder inte bensinblandningen. Men kolla även insugningsgummina så att dessa inte är spruckna så att motorn drar tjuvluft.

Om man "snapsar" motorn genom att hälla in en skvätt (typ ett kryddmått) bensin i insuget eller genom ett tändstiftshål ska den tända. Detta ska motorn tända på och gå ett, eller flera, varv på. Om den inte tänder på en snaps, och kompressionen dessutom är som den ska, ligger felet förmodligen hos tändsystemet. Detta förutsatt att man inte dränker motorn i bensin.

Prova även med att byta till andra tändstift och nya tändkablar. Kolla så att tändningen står rätt så att inte något har flyttat sig radikalt bland rotor givare/brytare.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Tog ni bort tejpen 1967?

3 kommentarer

Cruzze: Gjorde tvärtom när vi bodde i Storbritannien ett par år och hade vår svenska vänsterstyrda bil med oss. Då åkte gaffatejpen fram:-) /Cruzze

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842