Startproblem på Honda CB 125

Fråga: Har en Honda CB 125 twin 1978 som går lite halvtaskigt. Den startade men gick bara på en cylinder. Tänkte då att det kanske var något med ventilerna, så fixade ventilerna till en glipa på 0,05 mm på båda ventilerna. Efter det gick inte någon av cylindrarna igång. Så undrar lite vad man ska kolla på, är gnista på båda tändstiften men vill ändå inte gå igång om man häller ner lite bensin direkt i cylindern.

Tacksam för hjälp.

Erik Rosén

 

Svar: Jag skulle börja med att göra ett kompressionsprov på bägge cylindrarna. Även om ventilspelet är korrekt så kan ventilerna ändå läcka och blir kompressionen för låg så tänder inte bensinblandningen. Men kolla även insugningsgummina så att dessa inte är spruckna så att motorn drar tjuvluft.

Om man ”snapsar” motorn genom att hälla in en skvätt (typ ett kryddmått) bensin i insuget eller genom ett tändstiftshål ska den tända. Detta ska motorn tända på och gå ett, eller flera, varv på. Om den inte tänder på en snaps, och kompressionen dessutom är som den ska, ligger felet förmodligen hos tändsystemet. Detta förutsatt att man inte dränker motorn i bensin.

Prova även med att byta till andra tändstift och nya tändkablar. Kolla så att tändningen står rätt så att inte något har flyttat sig radikalt bland rotor givare/brytare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen