Sprängskiss till bakhjul på Monark Monarscoot

Fråga: Hej. Jag har en Monark Monarscoot. Finns det någon sprängskiss över bakhjulet? Det känns som att det fattas en distans på kedjesidan när jag försöker montera hjulet. Sedan har jag ett problem med bromsstaget. Jag fick köpa ett nytt universal. Men hur ska det se ut där?

Jag såg att bensinkranen läckte och att bensinen flödade på alla lägen, även när den är ställd på nollan. Vad kan vara fel? Hur kommer man åt och byta packningar till denna bensinkran?

Jag fick med ett kedjeskydd, men kan inte klura ut hur det ska fästas.

Karlsson

Svar: Hej. Jag har lagt upp en sprängskiss på baknavet till Monarks mopeder och Monarscoot ur katalogen som sträcker sig fram till 1964. I denna kan man se att stoppmutter nr. 4 och två stycken brickor nr. 2 ska vara placerade innenför kedjesträckaren. Om kupolmuttern är gängad i botten på bilden ovan får det mig att undra om din axel förskjutits eller helt enkelt är för lång. Se sprängskiss nedan. Där visas även hur Monarscootens bromsstagets bakre del ska se ut och fästas i bromsarm märkt nr. 31.

Sprängskiss till bakhjul på Monark Monarscoot
Monark baknav inklusive Monarscoot

Packningen i gamla bensinkranar går ofta sönder när de inte brukats på länge. För att komma åt att byta packningen så måste man pilla bort rundtrådssäkringen (låsringen) som håller locket på bensinkranen med vass syl eller liten skruvmejsel. Låsringen markerad med pil i bild nedan.

Sprängskiss till bakhjul på Monark Monarscoot
Bensinkran

Kedjeskyddet hör inte hemma på Monarscooten utan tillhör Crescents så kallade Raketmodeller 1148, 1149 och 1151 från och med 1961. Detta är den undre delen av kedjeskyddet som ofta eftersöks och är ganska högt värderat.

Sprängskiss till bakhjul på Monark Monarscoot
Undre kedjeskydd tillhörande Crescent av modell 1148, 1149 och 1151.
Rulla till toppen