Honda MT 5 som tappar gnistan

Honda MT 5 som tappar gnistan

Publicerad

Fråga: Hej, har en Honda MT5 årsmodell 1990. Den har på senare tid börjat att tappa gnistan då man kör. Den kan gå bra ett tag sedan dör den ungefär 0,5 sekunder sen kommer den igång igen. Den får bränsle i rätt mängd. Tändstiftet är oboyfärgat. Provat att byta tändstift ingen skillnad. Är lättstartad men tappar som sagt gnistan med jämna mellanrum både på tomgång samt då man kör. Kan det vara tändspolen? 

Mvh Håkan

 

Svar: Jag har aldrig skruvat med Honda MT 5, men den bör väl ha brytarlöst tändsystem och då går ju felkällor som brytarkontakter och kondensator bort. Att gnistan försvinner efter en stunds körning är ett klassiskt symtom på att tändspolen börjar ge upp.

Att tändstiftet har brun färg tyder på att förgasaren är korrekt inställd. Korta avbrott hos en motor är för det mesta tändningsrelaterade eftersom bränslerelaterade problem sällan ger korta störningar i driften. Om man till exempel stänger av bensinkranen så tvärstannar ju inte motorn, utan då bensinen i förgasaren börjar ta slut kommer motorn först att gå upp i varv några sekunder – sedan kommer den att hacka litet och först efter detta så stannar den.

Testa med att byta tändspole. Jag tror inte CDI-boxen är orsaken då dessa brukar ha två lägen – antingen fungerar den eller så fungerar den inte.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur fort springer en hare?

7 kommentarer

Jim Lundberg: Jag kanin-te fatta att en palt kan vara så snabb.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842