Annat batteri i Yamaha FS1?

Annat batteri i Yamaha FS1?

Publicerad

Fråga: Hej. Batterifråga. Min moped är en Yamaha FS1. Batteriet som sitter i den behöver bytas och jag undrar om det går att ta ett annat 6V 4Ah än den sorten som sitter i som original?

Har ett annat med samma värden men andra mått, dessutom är det helt tätt. Alltså ingen vätska som kan rinna ut. Kan jag byta ut det gamla mot en annan typ utan att jag förstör något eller måste det absolut vara exakt samma som original?

Anders Ekström

 

Svar: Så länge det är ett blybatteri och att det får plats rent fysiskt i mopeden är det bara att stoppa i ett snarlikt mot originalet. Den fysiska storleken är knuten till kapaciteten som mäts i Ah (amperetimmar). Ett alldeles för litet batteri kan bli överladdat och får kämpa hårt med lamporna på tomgång – ett alldeles för stort batteri kan överbelasta generatorn/likriktaren/regulatorn om det skulle bli urladdat. Men då krävs stora avvikelser i kapaciteten.

De flesta blybatterier idag är "täta", det vill säga underhållsfria, så att man inte kan fylla på syra. Däremot har de en säkerhetsventil om trycket i batteriet skulle bli för högt. Det finns olika typer av blybatterier (Gel, AGM, SMF m.fl) som har lite olika laddningskaraktäristik, men detta lär inte spela någon roll på en äldre moped.

Här är två lämpliga kandidater från Biltema: 6 Volt/4 Ah  eller 6 Volt/6 Ah

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Är linolja bra?

5 kommentarer

Michael B: Kallpressad linolja penslar jag på all rost under bilen. Den tränger bäst in i rosten men torkar långsamt. Träskivan på släpvagnen penslar jag med kokt linolja den torkar snabbare och det blir som en...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842