Annat batteri i Yamaha FS1?

Fråga: Hej. Batterifråga. Min moped är en Yamaha FS1. Batteriet som sitter i den behöver bytas och jag undrar om det går att ta ett annat 6V 4Ah än den sorten som sitter i som original?

Har ett annat med samma värden men andra mått, dessutom är det helt tätt. Alltså ingen vätska som kan rinna ut. Kan jag byta ut det gamla mot en annan typ utan att jag förstör något eller måste det absolut vara exakt samma som original?

Anders Ekström

 

Svar: Så länge det är ett blybatteri och att det får plats rent fysiskt i mopeden är det bara att stoppa i ett snarlikt mot originalet. Den fysiska storleken är knuten till kapaciteten som mäts i Ah (amperetimmar). Ett alldeles för litet batteri kan bli överladdat och får kämpa hårt med lamporna på tomgång – ett alldeles för stort batteri kan överbelasta generatorn/likriktaren/regulatorn om det skulle bli urladdat. Men då krävs stora avvikelser i kapaciteten.

De flesta blybatterier idag är ”täta”, det vill säga underhållsfria, så att man inte kan fylla på syra. Däremot har de en säkerhetsventil om trycket i batteriet skulle bli för högt. Det finns olika typer av blybatterier (Gel, AGM, SMF m.fl) som har lite olika laddningskaraktäristik, men detta lär inte spela någon roll på en äldre moped.

Här är två lämpliga kandidater från Biltema: 6 Volt/4 Ah  eller 6 Volt/6 Ah

Jim Lundberg

Rulla till toppen