Ska man lägga tändspolen i ugnen innan den testas?

För att testet ska bli rättvisande ska en tändsple värmas innan testet.Det kan göra i en ugn med 70 grader eller att man låter en ström på cirka 2 ampere gå genom primärlindningen en stund. Strömkällan ansluts till brytar/kondensatorkabeln och ena polskon (stommen).

Ska man lägga tändspolen i ugnen innan den testas?

Publicerad

Fråga: Kan man lägga in tändspolen i ugnen i 70 grader och sedan mäta om spolen är ok? Men hur länge skall den vara i ugnen i så fall?

Stefan Wicén

 

Svar: En defekt tändspole kan fungera utmärkt i kallt tillstånd men avslöjar sina svagheter när den värmts upp. Därför ska man alltid värma en tändspole till cirka 70 grader (vanligt förekommande arbetstemperatur) innan man testar den.

Hur lång tid den behöver vara i ugnen kan jag inte svara på exakt, men när polskorna är så heta att man inte kan ta på dem är den klar för test. Kanske en halvtimme. Har man en IR-termometer kan man testa den mot polskorna. Huvudsaken är att spolen blir genomvarm och inte bara het på ytan.

En annan variant är att köra en ström på cirka 2 ampere genom primärlindningen (brytarkabel och stommen) tills den blivit varm. Sätt en lämplig glödlampa i serie med strömkällan om strömmen blir högre än 2 ampere. Även här kan det gå åt någon halvtimme.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Är linolja bra?

5 kommentarer

Michael B: Kallpressad linolja penslar jag på all rost under bilen. Den tränger bäst in i rosten men torkar långsamt. Träskivan på släpvagnen penslar jag med kokt linolja den torkar snabbare och det blir som en...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842