Olja och luftfilter till pistmaskin med Fiat-motor

Olja och luftfilter till pistmaskin med Fiat-motor

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har fått liv i en gammal pistmaskin av märket Prinoth. P4 heter modellen och det sitter en tvåcylindrig Fiat F650 motor i den från 1970.

Kan jag använda ett sportluftfilter till den eller skära till ett filter då jag inte hittar något som passar till insuget? Vilken olja tycker ni jag ska använda till motor och växellåda (det blir ju mestadels kallstarter och vinterklimat som ni förstår)?

Mycket tacksam för svar!

Vänliga hälsningar

Olle

 

Svar: Min erfarenhet av motorer till pistmaskiner är minst sagt begränsad och jag kan bara svara allmänt. Om vi börjar med luftfiltret så är förgasarens munstycken avpassade till originalfiltret och det motstånd det ger. Monterar man ett sportluftfilter så brukar dessa filter ha ett lägre motstånd vilket kan ge en viss effekthöjning, men släpper man in mer luft måste man kompensera med mer bensin. Blir bränsleblandningen för mager kan motorn bli överhettad.

När det gäller oljan har jag ingen aning om vad tillverkaren rekommenderade 1970, men är det kallt så är ju en syntetolja att föredra då den flyter lätt även vid mycket låga temperaturer. Om motorn är någorlunda lik en vanlig bilmotor från perioden så bör en SAE 10w-30 eller SAE 10w-40 vara lämplig.

Det finns idag vissa oljor som är framtagna enbart till moderna motorer som man bör undvika. Dessa oljor har en ACEA-klassning som har ändelsen "C" följd av en siffra (ACEA C1, C2 eller C3). Detta står på flaskans etikett. Sådan olja kan öka slitaget på kamaxeln och lyftarna i äldre motorer.

Jim Lundberg

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Olika startprocedurer på Piaggio Ciao

1 kommentar

Mats på Wingen: Nja... På min sitter det en "pys" alltså en dekompressionsventil som används både vid start för att lättare få snurr på motorn samt som stopp. Den manövreras med ett kort handtag på vänster...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842