Hur mäter man magnetiseringen på svänghjul?

Magnetmätaren har en lång plåtremsa som ligger nära magneten (Inringad) där magnetismen leds över till mätaren som då visar styrka och polaritet.

Hur mäter man magnetiseringen på svänghjul?

Publicerad

Fråga: Hur mäter man magnetiseringen på svänghjul?

Magnus Wijk

 

Svar: Det finns speciella mätare för detta, men det är inget som den vanliga mekanikern har hemma. Man kan godtyckligt testa med att hålla en skruvmejsel eller kniv mot magneterna och känna efter hur mycket kraft det behövs för att få loss dem. Alla magneter ska ha samma kraft.

Mätaren på bilderna är en hemmagjord mätare med en amperemätare som känner av magnetfältet via en lång plåtremsa som ligger nära magneterna (inringat på övre bilden). Men den mäter bara den relativa styrkan och då måste man först kalibrera mätaren med ett svänghjul som har normalstarka magneter. En byggbeskrivning på denna mätare finns i tidningen Classic Motor, nummer 2/2008. Tyvärr så har vi inte så gamla exemplar av tidningen i lager, utan vi får hänvisa till marknader och liknande.

Jim Lundberg

Mätarens plåtremsa sedd från baksidan.

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Är linolja bra?

5 kommentarer

Michael B: Kallpressad linolja penslar jag på all rost under bilen. Den tränger bäst in i rosten men torkar långsamt. Träskivan på släpvagnen penslar jag med kokt linolja den torkar snabbare och det blir som en...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842