Problem med shimsning av vevaxel till Puch Dakota

Fråga: Håller på med att shimsa in veven på min Puch Dakota, det vill säga först på med shims och sedan på med den inre lagerbanan på vevaxeln. Ett problem har dock uppstått och det är att varken shims eller lagerbanan går i botten mot vevskivan. Veven ifråga är helt ny och tydligen ska det vara av bra kvalitet. Vet inte om jag ska reklamera den eller om detta är något som är vanligt och går att lösa? Jag bifogar en kort film så ser ni, lättast är om man förstorar filmen för då syns det tydligt.

Mycket tacksam för all hjälp!

Filmen: https://vimeo.com/308193469?ref=em-share

Monarken

 

Svar: Din vevaxel har en så kallad hålkäl vilket är en avrundning av hörnet mellan axeln och vevskivan. Detta gör man oftast på axlar som är tillverkade i ett stycke för att undvika koncentration av spänningar i ett vasst innerhörn vilket kan leda till sprickor och brott.

Lagrets innerringar har därför en motsvarande rundad avfasning av hålets innerhörn för att ringen inte ska stanna mot axelns hålkäl. Om axelns hålkäl är korrekt tillverkad ska lagerringen gå att skjuta ända in mot vevskivan. Om det inte går är det troligtvis axeln som är felaktig – det är sällan lager är feltillverkade. Jag skulle nog reklamera axeln om den är boven. Alternativet är att sätta upp den i en svarv och svarva om hålkälen till en mindre radie.

Om lagerringen kan gå ända in på axeln blir det problem när shimsbrickan kommer på plats då denna kommer att stanna mot hålkälen så att lagerringen kommer att ligga längre ut än brickans tjocklek. Man kan fortsätta pressa på ringen så att shimsbrickan formar om sig och blir kupad, men det blir inte helt bra. Då får man antingen väja en shimsbricka med ett större innerhål så att den går över axelns hålkäl. Till ett L17-lager, som sitter på Puch vevaxel, ska shimsbrickan ha 17 mm innerdiameter och då kanske man ska välja en bricka med ett hål på 18 mm eller större.

Då kan man eventuellt klara sig från att bearbeta axelns hålkäl. Men då måste man se till att brickan ligger exakt centrerad när laggeringen pressas på plats. Alternativ två är att istället shimsa lagrets ytterring som sitter i blocket. I så fall ska du välja ett shims med 40 mm ytterdiameter.

Jim Lundberg

Problem med shimsning av vevaxel till Puch Dakota
Innerringarna på lager har en rundad avfasning i hålet (pilarna) som ska svälja hålkälen om denna bara har tillräckligt liten radie.
Problem med shimsning av vevaxel till Puch Dakota
Vid montering av ramlager måste man placera stödet under den översta vevskivan så att kraften inte går genom vevtappen.
Rulla till toppen