Urgröpning i kolvtoppen på sachsmotor

Erics kolvar. Den lilla gropen i centrum av kolvtopparna kommer från tillverkningen. Däremot uppvisar den vänstra kolven en skada efter skärning/nypning (pilen).

Urgröpning i kolvtoppen på sachsmotor

Publicerad

Fråga: På ett par av mina gamla Sachs mopedkolvar är det en urgröpning högst upp på kolven, storleksordningen någon mm djupa. Varför då? Normalt slitage på grund av gnistan? Något man skall oroa sig för? Visar två kolvar, den ena från 1956, den andra från 1974. Och som du kan se finns en grop i mitten på ovansidan av båda kolvarna. Om vi antar att det är gnistan som gjort gropen, är det då risk att gropen fortsätter växa så det går hål? Vågar jag fortsätta använda dessa kolvar?

Mvh Eric Bäckström

 

Svar: Groparna i kolvtoppen kommer från tillverkningen av kolvarna och är troligtvis till för centrera kolven med en svarvdubb vid bearbetningen av kolvens utsida.

Men det händer att det uppstår rejäla gropar, eller till och med hål, i kolvtoppar på grund av glödtändning. Men dessa är större i diameter än de på dina kolvar och ofta rätt oregelbundna.

Däremot uppvisar den vänstra kolven i bilden skärskador på sidorna och bör nog bytas mot en ny.

Jim Lundberg

Alla kolvar har inte denna grop i toppens centrum, men denna JB mopedkolv har det.

Här är en oanvänd kolv till sachs 150 cc där man ser den lilla gropen tydligare.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Bilder på Monark Monarped från 1959

1 kommentar

JonasA: De 3 sista siffrorna i ramnumret brukar tala om vilken modell det är. Ex.vis 348 eller 349.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842