Bygga eller köpa blästerskåp?

Bygga eller köpa blästerskåp?

Publicerad

Fråga: Hej. Vet inte om detta är rätt forum men jag provar i alla fall. Jim, du byggde ju ett "blästerskåp" någon gång 2009 tror jag. Fungerar det bra eller är det bättre att handla ett färdigt? Jag misstänker att det kan vara lite svårt att undvika att det dammar så att man inte ser något alls...

/ Mats på Wingen

 

Svar: Mitt gamla blästerskåp som är tillverkad av en kapad plasttunna fungerar fortfarande efter tio år och används regelbundet. Däremot har jag slitit ut blästerpistolen som snart är bortom räddning. Man kan läsa om det projektet här

Det viktiga är att man har ett utsug från skåpet/tunnan så att allt damm sugs ut – annars får man jobba i blindo. Jag använder en större radialfläkt som effektivt evakuerar allt damm.

Om man ska bygga eller köpa är mest en fråga om man har möjlighet, eller lust, att bygga det själv eller inte. Det blir klart billigare att bygga det själv och man kan då anpassa storleken precis som man vill – efter lokalen eller efter det som ska blästras.

En bra blästerpistol är ett måste. Pistolens munstycke slits hårt och då ska man se till att det går att köpa reservdelar. Att svarva egna munstycken är ingen bra lösning då munstycket måste härdas så att det blir glashårt – annars håller det inte länge. Vissa pistoler har keramiska munstycken som ska hålla längre.

Glasluckans insida måste skyddas så att den inte blir mattblästrad vilket hindrar att man ser vad man gör. Här finns det plastfolie med klister som man sätter på luckans insida. Folien byter man enkelt när den blivit matt.

Jim Lundberg

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Bilder på Monark Monarped från 1959

1 kommentar

JonasA: De 3 sista siffrorna i ramnumret brukar tala om vilken modell det är. Ex.vis 348 eller 349.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842