Vilken dimension har mitt bakdäck?

Vilken dimension har mitt bakdäck?

Publicerad

Fråga: Hos Transportstyrelsen står det att jag har Bakdäck: "31.20/75v-48/re mm" har ingen aning om vad det betyder. Mailade Transportstyrelsen och fick svaren:

Svar 1: "Det torde vara däck- & fälg dimensioner och vilken typ av däck som tillverkaren rekommenderar."

Svar 2: (Efter att frågat om mer detaljer) "Vi tillhandahåller den informationen som vi fått från tillverkaren eller Generalagenten/importören".

Har sökt på nätet Hittar inget vettigt. Kan ni förklara vad det betyder 31.20/75v-48/re? Är det 18 eller 19 tum och vilken bredd?

Tack på förhand för ett bra svar.

Zlim

 

Svar: Vi låter Kjell Sveholm på företaget Wheeler-Dealer svara på frågan:

Hej, den däckdimensionen förekommer på många mc, även någon som jag innehar. I alla fall enligt Transportstyrelsen, i verkligheten finns den inte, varken på motorcyklar eller något annat fordonsslag, det kan verifieras genom ett studium av litteratur från STRO (Scandinavian Tire & Rim Organization).

Det skrevs väl in i registreringsbeviset på något underbart sätt i tidernas natt och ingen har rättat till det. Frågeställaren har i och för sig fått "rätt svar" från Transportstyrelsen, men det är någon som svarar på frågan om "bakdäck" och inte har reflekterat över själva dimensionen.

Alltså endast vad som ska stå i angivelsen. Skulle en mc ha 48" (122 cm) fälgdiameter? 31.20" (79 cm däckbredd)? Att dimensionen skulle komma från tillverkare/importör och att någon sådan skulle ha angett "31.20/75v-48/re", inte sannolikt ens på 1 april och även då, var det någon konspiration från flera importörer? Ännu osannolikare.

Råden till frågeställaren är att kolla i handbok eller annan litteratur om sin mc, rätt dimension brukar framgå där.

Vänligen,

Kjell

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur vända packbox i Husqvarna Novolette?

18 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Knut. Vad jag vet ska inte alkylatbensin och tvåtaktsolja ha några problem med att "gifta sig" Det finns alkylatbensin som är färdigblandad med tvåtaktsolja (2 %) och jag har inte sett...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842