Större huvudmunstycke till Husqvarna Novolette

Större huvudmunstycke till Husqvarna Novolette

Publicerad

Fråga: Hej. Håller på att renovera två Novoletter från 1955 det vill säga med Husqvarnamotorn. Allt flyter, i stort sett, på som det ska men jag har problem att hitta ett munstycke storlek 46 (18 mm långa munstycket). Någon som vet var man kan få tag på ett eller finns det någon som har ett liggande?

Ett annat alternativ är om någon vet diametern så att jag kan borra upp ett 44 munstycke.

Mvh

Johan

 

Svar: Det är väldigt svårt att borra upp så här små munstycken till rätt flöde. Det handlar om hundradelar och det finns förvisso borrar i 0,05 mm-steg (typ 0,70 – 0,75 – 0,80 mm) men då får man skaffa ett antal borrar som man får tolka med för att utröna hur stort (litet) det nuvarande hålet är och hoppas på att hålet inte blir för stort med nästa storlek upp på borren. Jag har mätt lite på ett bingmunstycke av storlek 50 och hålet verkar vara 0,50 mm. Om det är så att siffran på munstycket är detsamma som hålet, mätt i hundradels mm, så ska du i så fall borra upp munstycket till exakt 0,46 mm vilket är knepigt.

Munstycken brukar man brotscha upp med speciella brotschar (se bild nedan) där man då kan skava bort hundra del för hundradel och testköra motorn mellan brotschningarna med hjälp av trekantiga och koniska nålar som man sticker in i munstycket och vrider runt. En variant som jag testa är att ta en smal koppartråd som går in i munstyckets hål och smeta på lite Autosol på tråden. Sedan sätter man fast den ena änden av tråden i arbetsbänken, håller i den andra och drar munstycket fram och tillbaka på tråden. Då slipas hålet upp och man får ta det varligt då det går relativt fort.

Bingförgasarna på Novolette brukar ha två längder på munstyckena; 12 mm och 15 mm (översta bilden) med gängdelen borträknad. Dessutom finns de med eller utan ett tvärgående hål på ett par millimeter. Jag har för mig att det inte spelar så stor roll om man tar ett kort, långt eller med tvärgående hål bara storleken är den man söker – 46 i ditt fall.

Men kolla annars med Rösebäckens Cykel & Motor eller Erik Linding om de har munstycket du söker.

Jim Lundberg

Brotschar till munstycken. Dessa består av koniska trekantsnålar och ett skaft man kan klämma fast dem i.

Brotschen sticker man in i munstycket och sedan vrider man runt den. Här kan några hundradelar göra stor skillnad.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur vända packbox i Husqvarna Novolette?

18 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Knut. Vad jag vet ska inte alkylatbensin och tvåtaktsolja ha några problem med att "gifta sig" Det finns alkylatbensin som är färdigblandad med tvåtaktsolja (2 %) och jag har inte sett...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842