Olja och förtändning till DKW 98 cc

Ett flytande fett kan man lätt fixa själv genom att blanda olja och konsistensfett. Oljan kan vara motorolja eller, som på bilden, transmissionsolja. När blandingen nätt och jämnt rinner vid rumstemperatur är den korrekt..

Olja och förtändning till DKW 98 cc

Publicerad

Fråga: Hej. Vilken olja skall det vara i DKW 98 cc? (Diamant) Fråga 2. Tändläge?

Tacksam för svar.

Roland Berggren

 

Svar: De uppgifter jag har angående smörjmedlet är att motorn ska ha totalt 0,5 liter olja fördelat med ena häften (0,25 l) i växellådan och andra hälften (0,25 l) i transmissionen.

Oljan beskrivs bara som "en del motorolja blandad med två delar fett". Det handlar alltså om ett halvflytande fett som man lätt vispar ihop. Jag skulle använda "gräsklipparolja" vilken har viskositeten SAE 30 och som är lätt att hitta på bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker. Fettet är vanligt konsistensfett (inte med grafit – eller molybdentillsatser) av typen NLGI 2 – alltså ett icke flytande fett.

Tyvärr så har jag inga uppgifter om förtändningen, men samtida 98-kubikare med samma borr/slag (50 x 50 mm) har en förtändning av 4 mm vilket bör vara rätt, eller en bra utgångspunkt, på DKW-motorn.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur vända packbox i Husqvarna Novolette?

18 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Knut. Vad jag vet ska inte alkylatbensin och tvåtaktsolja ha några problem med att "gifta sig" Det finns alkylatbensin som är färdigblandad med tvåtaktsolja (2 %) och jag har inte sett...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842