Trög koppling på fyrväxlad Kreidler Florett

Fråga: Hej. Jag har en Kreidler Florett med 4-växlad indirekt växellåda. Kopplingen på denna är en 4-skivig (4 friktionslameller) inte tre som det är i Stora Tvåtaktsboken. Mitt problem är att kopplingen är väldigt tungarbetad och jag har börjat fundera på om de 2,5 varven som kopplingsskruvarna skall släppas enligt Stora Tvåtaktsboken även gäller den 4-skiviga kopplingen. Tacksam för ett svar och om möjligt en indikation på hur många varv som gäller för en 4-skivig koppling.

Mvh Bengt

 

Svar: Jag har bara uppgifter om mopeder som är sålda i Sverige och mig veterligen såldes det bara den treväxlade versionen av Kreidler här i landet.

Men det finns en del information på nätet och en pdf med en verkstadshandbok (på tyska) till den fyrväxlade motorn hittar du här

Kopplingar med solfjäder kan vara väldigt tröga om fjädern tillåts gå tillbaka för mycket (=blir för ”kupig”) när man släppt kopplingshandataget och då kan kopplingen bli mycket lättare om man stoppar i en extra lamell, eller byter till tjockare lameller – tvärtemot vad som gäller för kopplingar med vanliga fjädrar som ju blir trögare när man stoppar i fler, eller tjockare, lameller.

Jim Lundberg

Rulla till toppen