Demontera lagerskålar ur svartqvarnahjul

Fråga: Jag har en Svartqvarna (24) som jag ska byta hjullager på, men jag kan inte komma på hur jag får ur dom gamla lagerskålarna ur navet.  Jag har nya så det gör nog inget om dom gamla går sönder. Har försökt värma upp navet men det gick inte heller.  Idéer?

Pär Norén

 

Svar: Lagerskålarna går ibland att knacka ut med ett dorn som man då sticker genom hela navet – höger lagerskål knackas ut från vänster och omvänt. Men det förutsätter att man får fäste med dornet mot kanten av lagerskålens hål.

Att värma hjälper inte då både navet och lagerskålen är av snarlika stållegeringar och därför utvidgar sig lika mycket. Värme man vara bra om något har rostat fast men det händer sällan med lagerskålar som brukar vara infettade.

Effektivast är att ta en MIG-svets, eller pinnsvets, och lägga en svetssträng inne i lagerskålen. Man svetsar då varvet runt. Det kan räcka med ett halvvarv – annars kör man hela varvet. När svetsen kallnar drar den ihop sig då gör lagerskålen detsamma. Med lite tur kan den ramla ut när den kallnat. Om inte så kan man svetsa fast en skruv eller liknande i skålen som man kan rycka och dra i.

Saknar man svetsmöjligheter kan man ta en Dremel med en liten kapskiva och snitta upp lagerskålen från insidan. Det räcker med ett snett snitt från botten och ut till kanten, ungefär som en gänga, för att skålen ska tappa greppet. Ibland får man göra fler snitt på andra ställen så att skålen helt tappar spänningen ut mot navets hål.

Jim Lundberg

Demontera lagerskålar ur svartqvarnahjul
Om man inte har tillgång till en svets kan man snitta upp lagerskålen enligt den gula linjen med en Dremel försedd med kapskiva. Undvik bara att skära i själva navet. Lagerskålen är glashård och går ofta att slå sönder om man bara skurit en brottanvisning i den.
Rulla till toppen