Vilken modell av Apollo Motorette?

Jans Apollo Motorette. Är gaffeln orignal, eller kommer den från en anna tvåhjuling?

Vilken modell av Apollo Motorette?

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Jag undrar om du vet vad för modell detta är av Apollo Motorette. Jag själv hittar ingen med webbgaffel när jag googlar.

/Jan Ekehage

 

Svar: Jag misstänker att framgaffeln kan komma från en Husqvarna mod 27 (120 cc) från 1950. Det var enda året som Husqvarna hade en röd webbgaffel. Innan dess var webbgaffeln svart (Svartqvarna, mod 24) och 1951 bytte de till en bottenlänksgaffel med gummifjädring. Det kan hända mycket med moped på dryga 60 år, och Motorettens klena originalgaffel från en trampcykel kan mycket väl ha spruckit – en vanlig åkomma på de gamla 98-kubikarna. Eller så ville en tidigare ägare ha lite mer komfort.

Någon annan som sett en Apollo Motorette med webbgaffel?

Jim Lundberg

Delförstoring av framgaffeln.

I originalutförande hade Apolle Motorette en vanlig cykelgaffel. Men kan den ha funnits med en webbgaffel i något slags "De luxe" utförande?

Så här ser Husqvarnas webbgaffel ut. Det som som saknas är de tre nitskallarna runt det undre länkfästet som man däremot kan se på Jans gaffel.

Men jag har för mig att nitarna sitter där "på riktigt" och inte syns på denna bild.

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur vända packbox i Husqvarna Novolette?

18 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Knut. Vad jag vet ska inte alkylatbensin och tvåtaktsolja ha några problem med att "gifta sig" Det finns alkylatbensin som är färdigblandad med tvåtaktsolja (2 %) och jag har inte sett...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842