Hur montera hjulaxeln i NV 12?

Mats hjulaxel. Men hur ska den vändas?

Hur montera hjulaxeln i NV 12?

Publicerad

Fråga: Hej! Jag renoverar en NV 12:a från 1955 och funderar över hur hjulaxeln egentligen ska sitta – det finns ett mothåll på axeln i slutet av ena gänggången.

Mats Kjellman

 

Svar: Jag har tyvärr ingen sprängskiss till navet på NV 12. Är det samma gänglängd i bägge ändarna på axeln? I så fall bör man kunna vända axeln hur som helt i navet. Den lilla stoppringen kan ju vara något som gör monteringen på fabriken snabbare. Kanske för att man ska slippa mäta in axelns läge i navet om man vänder ringen åt ett visst håll.

Annars kan man provmontera axeln åt bägge hållen – det tar inte lång tid. Se bara till att alla distanser är på plats och att hjulet spårar när det sitter i ramen/gaffeln. Det som kan gå fel är att axeln ligger förskjuten åt höger eller vänster vilket man ser på att ändarna sticker ut olika mycket ur sina muttrar.

Någon som vet hur Mats ska vända hjulaxlarna? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Dieselpump på Deutz

1 kommentar

mekgoran: den har inte startats på 12 år men gjorde rent det mycket finmaskiga oljefiltret, ny turbo- diesel olja, ny olja i luftfiltret, kolla ventilspel, nytt diesel filter blir det framöver, har jag glömt...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842