Vilken typ av brickor i Husqvarna 120 cc?

Spännbricka. Brickan har normalt höjden "A" och plattas sedan ihop till sin godstjocklek när muttern/skruven är dragen. Brickan är tillverkad av fjäderstål och förlänger på detta vis skruvens elastiska deformation då brickan "hänger med" relativt långt om muttern/skruven skulle vilja röra sig. Låsningen bygger på friktion.

Vilken typ av brickor i Husqvarna 120 cc?

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Jag renoverar en Husqvarna 120 cc och undrar: I Stora Tvåtaktsboken och i Husqvarnas egen reparationshandbok nämns ingen låsbricka till svänghjulsmuttern. På min motor satt en vanlig fjäderbricka. I din utmärkta bok lärde jag att en sådan inte funkar på en vänstergängad mutter. Som nytillverkad säljs muttern med en spännbricka. Vad är rätt?

I Stora Tvåtaktsboken står att det ska vara en vikbricka till kedjedrevet. Min mc är en Lyx och har ett extra drev utanför kedjedrevet (till hastighetsmätaren). Här är en mutter med en "fläns" som går in i det yttre drevet och har ingen bricka. Troligtvis ska det vara så? Någon som vet?

Thomas Persson

 

Svar: Den klassiska fjäderbrickan med DIN-nummer 127B ser ut som ett varv från en spiralfjäder och fungerar så att dess ändar är så vassa att de skär in lite i godset på muttern och godset. Försöker man lossa muttern kommer brickan att hålla mot. Problemet är bara att brickans funktion är beroende på rotationsriktningen på muttern (eller skruvskallen). En fjäderbricka avsedd för högergänga är verkningslös på en vänstergänga – och omvänt.

Spännbrickan däremot, fungerar lika bra på höger-som vänstergänga då den bygger helt på friktion och inte på att den ska skära in i godset. Brickan består av fjäderstål och har en kupad form. När man drar åt muttern (eller skruven) så plattas brickan ut och ligger då i spänn. Även om muttern skulle röra sig en aning så är spänningen i stort sett konstant och då även friktionen. Kolla med Jacking AB på telefon 0227-122 33 om passande spännbricka. Svänghjulets har ju en M12-gänga. Har man problem med att svänghjulsmuttern lossna kan det vara konan i navet som greppar dåligt och kan behöva slipas in. Man ska inte dra muttern hårdare än 3 – 3,5 Kgm (ca 30 – 35 Nm). Annars kan navet spricka.

Om man inte kan använda en vikbricka skulle jag använda en droppe gänglåsning på muttern till hastighetsmätardrivningen – mest för sinnesro då denna typ av muttrar har en gängriktning som gör att de drar åt sig själva under drift.

Jim Lundberg

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur vända packbox i Husqvarna Novolette?

18 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Knut. Vad jag vet ska inte alkylatbensin och tvåtaktsolja ha några problem med att "gifta sig" Det finns alkylatbensin som är färdigblandad med tvåtaktsolja (2 %) och jag har inte sett...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842