Vilken typ av brickor i Husqvarna 120 cc?

Fråga: Hej Jim! Jag renoverar en Husqvarna 120 cc och undrar: I Stora Tvåtaktsboken och i Husqvarnas egen reparationshandbok nämns ingen låsbricka till svänghjulsmuttern. På min motor satt en vanlig fjäderbricka. I din utmärkta bok lärde jag att en sådan inte funkar på en vänstergängad mutter. Som nytillverkad säljs muttern med en spännbricka. Vad är rätt?

I Stora Tvåtaktsboken står att det ska vara en vikbricka till kedjedrevet. Min mc är en Lyx och har ett extra drev utanför kedjedrevet (till hastighetsmätaren). Här är en mutter med en ”fläns” som går in i det yttre drevet och har ingen bricka. Troligtvis ska det vara så? Någon som vet?

Thomas Persson

 

Svar: Den klassiska fjäderbrickan med DIN-nummer 127B ser ut som ett varv från en spiralfjäder och fungerar så att dess ändar är så vassa att de skär in lite i godset på muttern och godset. Försöker man lossa muttern kommer brickan att hålla mot. Problemet är bara att brickans funktion är beroende på rotationsriktningen på muttern (eller skruvskallen). En fjäderbricka avsedd för högergänga är verkningslös på en vänstergänga – och omvänt.

Spännbrickan däremot, fungerar lika bra på höger-som vänstergänga då den bygger helt på friktion och inte på att den ska skära in i godset. Brickan består av fjäderstål och har en kupad form. När man drar åt muttern (eller skruven) så plattas brickan ut och ligger då i spänn. Även om muttern skulle röra sig en aning så är spänningen i stort sett konstant och då även friktionen. Kolla med Jacking AB på telefon 0227-122 33 om passande spännbricka. Svänghjulets har ju en M12-gänga. Har man problem med att svänghjulsmuttern lossna kan det vara konan i navet som greppar dåligt och kan behöva slipas in. Man ska inte dra muttern hårdare än 3 – 3,5 Kgm (ca 30 – 35 Nm). Annars kan navet spricka.

Om man inte kan använda en vikbricka skulle jag använda en droppe gänglåsning på muttern till hastighetsmätardrivningen – mest för sinnesro då denna typ av muttrar har en gängriktning som gör att de drar åt sig själva under drift.

Jim Lundberg

Rulla till toppen