Svänghjul till Victoria EM 50

Fråga: Hej. Jag har en Victoria EM50-motor med ett Bosch svänghjul som är märkt: 0 212 22 003 och är nu på jakt efter ett svänghjul till en annan motor som saknar detta, och min fråga är om det måste heta exakt lika eller om det finns nått annat som passar?

Vh

Matte

 

Svar: Siffermärkningen talar mycket riktigt om vad det är för svänghjul, men jag har tyvärr inte Boschs uppgifter om hur ett visst svänghjul är beskaffat med en viss märkning.

Det som är väsentligt med ett svänghjul är att konans stigning och diameter är den rätta så att hjulet passar på vevaxeln. Hjulets innerdiameter måste vara rätt och brytarnockens position i förhållande till magneterna måste vara korrekt.

Går man på veteranmarknader så brukar det ligga drösvis med svänghjul hos vissa säljare och eftersom du har ett referenshjul kan du ta med detta nästa gång det blir marknadsdags. Nu har ju Victoria den lilla egenheten att de inte använder krysskil i svänghjulet så vevaxeln saknar kilspår.

Jag är lite osäker på om originalsvänghjulet också saknar kilspår, men om så är fallet kan ett annat svänghjul (med en annan siffermärkning) med kilspår mycket väl passa på motorn. Det kan ju vara så att ett svänghjul från exempelvis en sachsmotor passar rakt av.

Även här kan det finnas skillnader i utförande som inte har med grundfunktionen (att fixa lyse och tändning) att göra. En sachsmotor kan ha ett boschsvänghjul med tre gängade hål för en fläkt. En annan sachsmotor har ”samma” svänghjul, fast utan de tre gängade hålen. Bägge svänghjulen är dock lika för övrigt. Har svänghjulet fyra gängade hål har det suttit på en fläktkyld Puch.

Jim Lundberg

Rulla till toppen