Yamaha DT50 MX där alla lampor exploderar

Fråga: Hej! Jag har en Yamaha DT50 MX från mitten av 80-talet, jag vet att det inte riktigt är den typen av fordon som passar att fråga om här, men jag försöker ändå. Ända sedan jag köpte den så har jag haft problem med elsystemet, allting brinner upp! I princip ingenting fungerar, och alla lampor exploderar. Tutan och själva tändningen är det enda elektriska som fungerar.

Provade att sätta på en helt ny voltregulator (6 volts) och fick då en jämn spänning på 12 volt, konstigt, men visst, satte på 12 volts lampor och körde. Detta höll någon månad, sedan sprängdes alla lamporna igen. Köpte en helt ny voltregulator igen, men gjorde ingen skillnad denna gång… Provade att sätta på 24-voltslampor, men även de exploderade. Så jag vet inte riktigt vad jag ska göra nu… Någon idé?

Med vänlig hälsning

Erik.B

 

Svar: På Classic Motor har vi en (om än lite luddig) 20-årsregel när det gäller att skriva om, eller svara på frågor om fordon. När detta skrivs är det alltså fordon från 1999 och äldre som gäller. Enligt Yamahas egen handbok från 1981 ska DT MX ha ett 6-voltssystem.

Om elproblemet har funnits hela tiden kan det ju vara så att någon tidigare ägare monterat fel delar i elsystemet. Om DT 50 fick 12 volt på senare modeller så kan det ju sitta en sådan belysningsspole i ditt tändsystem. Om man då försöker kompensera detta med att låta spänningsregulatorn hålla ner spänningen till 6 volt kommer regulatorn att få jobba väldigt hårt.

Spänningsregulatorer har en begränsning i hur stort spänningsfall det får vara över regulatorn – alltså skillnaden i spänning mellan ingång och utgång. Ju större spänningsfallet är över regulatorn, desto högre blir effektutvecklingen (=värme) i regulatorn vid en given strömstyrka (A).

Jag skulle nog börja med att kika på strömkällan – alltså spolen. Ibland så får spolar ”fnatt” och levererar överspänning, men jag har tyvärr ingen aning om varför. En kompis har en Mobylette från 50-talet som skjuter alla lampor han monterat. Mopeden har 6-voltsspänning, men har bränt alla 12-voltslampor som provats och nu sitter det en 24-voltsslampa i strålkastaren som lyser som besatt.

En variant kan vara att det är något jordfel. En spänningsregulator måste ha en referens att förhålla sig till och det är vanligtvis jord (=ramen) så att den ”vet” vad som är noll och kan hålla spänningen på ett konstant värde över noll – exempelvis 6 volt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen