Sexvolts växelströms generator

Sexvolts växelströms generator

Publicerad

Fråga: Jag ska göra i ordning en B16 A motor till min och farsans Volvo Duett, och vi har tankar på att byta ut originalets likströmsgenerator mot en sexvolts växelströmsgenerator. Finns det någon sådan som man med hyfsat enkla medel kan montera på en B16? Har någon provat? Jag har sett att det finns att köpa till vissa jänkare och till Citroen. Kan dessa passa?

Hälsning Victor

Svar: Jag tror inte att det finns färdiga kit för Volvo B16 utan föreslår att du skaffar ett kit till Citroën B11 och tillverkar ett fäste som passar B16-motorn.

Jag har aldrig byggt om någon Volvo med B16 till växelström, däremot flera Volvo med B18 på 1980-talet och det var inga problem. Själva inkopplingen är enkel, i princip kopplas det enligt bilden ovan.

Men innan du börjar bygga – ta en rejäl funderare om du verkligen ska bygga om bilen. Det kanske är klokare att lägga ner arbete på att renovera originalgeneratorn och laddningsregulatorn istället? Kommer bilen inte att ha osedvanligt stor strömförbrukning (typ sex extraljus och en stereo med bamsestora slutsteg) klarar en bra likströmsgenerator av uppgiften galant.

Lycka till

Robert Gustavsson

Länk: Generator 6 volt Citroën B11

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur vända packbox i Husqvarna Novolette?

18 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Knut. Vad jag vet ska inte alkylatbensin och tvåtaktsolja ha några problem med att "gifta sig" Det finns alkylatbensin som är färdigblandad med tvåtaktsolja (2 %) och jag har inte sett...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842