Sexvolts växelströms generator

Fråga: Jag ska göra i ordning en B16 A motor till min och farsans Volvo Duett, och vi har tankar på att byta ut originalets likströmsgenerator mot en sexvolts växelströmsgenerator. Finns det någon sådan som man med hyfsat enkla medel kan montera på en B16? Har någon provat? Jag har sett att det finns att köpa till vissa jänkare och till Citroen. Kan dessa passa?

Hälsning Victor

Svar: Jag tror inte att det finns färdiga kit för Volvo B16 utan föreslår att du skaffar ett kit till Citroën B11 och tillverkar ett fäste som passar B16-motorn.

Jag har aldrig byggt om någon Volvo med B16 till växelström, däremot flera Volvo med B18 på 1980-talet och det var inga problem. Själva inkopplingen är enkel, i princip kopplas det enligt bilden ovan.

Men innan du börjar bygga – ta en rejäl funderare om du verkligen ska bygga om bilen. Det kanske är klokare att lägga ner arbete på att renovera originalgeneratorn och laddningsregulatorn istället? Kommer bilen inte att ha osedvanligt stor strömförbrukning (typ sex extraljus och en stereo med bamsestora slutsteg) klarar en bra likströmsgenerator av uppgiften galant.

Lycka till

Robert Gustavsson

Länk: Generator 6 volt Citroën B11

Rulla till toppen