Demontera kopplingen på Victoria EM 50

Fråga: Hej. Hur gör jag för att plocka loss ”klumpen” med kopplingens alla lameller utan att man särar på dessa? Frågan gäller Victorias EM50 motor. Motorn är för närvarande kluven. Räcker det med att lossa  muttern i mitten på kopplingen?

Vh Matte

 

Svar: Jag är inte riktigt med på vad som ska göras. Så fort man tagit bort alla fyra justermuttrarna till kopplingens fjädrar kan man lyfta ur samtliga lameller – ens och en eller i ett ”paket” om man så vill.

Om man har lossat muttrarna och tryckplattan ytterst så kan lamellerna i princip ramla ut och hänger bara kvar på grund av att de klibbat ihop av växellådsoljan. Muttern i mitten håller kopplingsnavet och detta sitter på splines och går att dra av utan avdragare.

Men om man vill att lamellerna ska sitta kvar på navet när detta tas bort måste man se till att hålla ihop hela paketet med lameller då dessa annars kan glida av navet både inåt och utåt. Man måste därför dra med sig kopplingskorgen i samma moment och hålla ihop det hela med fingrarna.

Men när lamellerna sedan ska monteras vid motorn hopsättning bör man ändå separera alla lameller eftersom varannan lamell ska passas in på navet, varannan i korgen och därför är det lite trixigt att trycka in hela paketet i kopplingen.

Stora Tvåtaktsboken, del 2 finns en komplett reparationsanvisning för denna (och 29 andra) motor.

Jim Lundberg

Demontera kopplingen på Victoria EM 50
När tryckplattan är avlyft kan man ta ur lamellerna. Lossar man muttern i navets centrum kan man visserligen dra bort allt i en ”klump”, men det kan bli lite vingligt.
Rulla till toppen