Beräkning av kon

Exempel på plåtkona - här i form av en lampskärm till en lykta för värmeljus.

Beräkning av kon

Publicerad

Fråga: Hej Jim, har studerat din förnämliga beskrivning för att göra en kon. Gör jag en som i ditt exempel stämmer allt perfekt men när jag ska få till en lampkon så blir den enormt stor. Har du någon idé vad jag gör för fel? Diameter upptill 100mm, nertill 226mm och höjd 190. Tacksam för din åsikt.

Hälsningar

Nisse

ps/ lampkonen är alltså en lampskärm

 

Svar: Den metod som jag visar i artikeln Beräkna plåtkonor är inte exakt utan är en förenkling av en väldigt tillkrånglad beräkning som jag hittat i en gammal lärobok om plåtutbredning. Men jag har använt mig av denna metod ett flertal gånger och om konan inte passar helt perfekt brukar det räcka med en liten putsning för att alla ska falla på plats.

Måste även använda uttrycket "storleken har ingen betydelse" vilket i detta sammanhang betyder att konan ska bli rätt oavsett om den är 226 mm eller 226 cm i diameter. En smed hörde av sig till mig och berättade att han med min metod hade tillverkat en jättestor plåtkona till något fundament.

Om man byter ut måtten i mina skisser till dina mått så ska lilla diametern 30 mm vara 100 mm. Höjden 15 mm ska vara 190 mm och stora diametern 64 mm ska då vara 226 mm. Jag testade med att rita upp din lampskärm på ett stort papper och ritade upp alla linjer. Visserligen lite slarvigt då jag bara hade en kort trälinjal och en blyertspenna till förfogande.

Men lampskärmen blev ganska okej. Höjden blev nästan exakt, men däremot blev lilla och stora diametern något mindre än vad det skulle bli. Detta är inget stort problem om man bara ser till att göra den runda mallremsan aningen längre och finputsa längden på den innan man för över den på en plåt.

Testa igen, men det går åt ett stort papper – jag fick tejpa ihop flera när jag ritade upp lampskärmen. Ett ark från ett blädderblock bör räcka till detta. Annars finns det beräkningsprogram på Internet som man kan fylla i och få ut svaret direkt.

Jim

Nisses kona utritad på köksbänken. Den blev lite för liten i diameter, men man kan flytta ut linjerna "A" en aning till "B" så blir diametern lite för stor och sedan trimmar man mallen med saxen innan man för över den till plåt (eller vad den ska bestå av).

Nisses "Lampskärm" klar på köksbänken. Min version blev istället lite för liten i diameter. Bättre att då ta till lite enligt övre bilden.

On
Off

2 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842