Hur lossar man chucken från konan?

K = den kona som sitter i chucken. Axeltappen på bilden ska sitta i en revolvertillsats för svarvar.

Hur lossar man chucken från konan?

Publicerad

Fråga: Hm... Känns som om jag frågat tidigare, hur som har jag nu glömt svaret. Hur får man loss en borrchuck från den B-kona den sitter på? Alltså inte hur jag får loss morsekonan ur pelarborren/svarven. På en skruvdragare så sitter det ju en Vänstergängad skruv i botten och så är själva chucken skruvad direkt på utgående axel. Inte evigt tacksam för en hint, men en bra stund!

Henning Rydén

 

Svar: Jag har bara gjort det en gång och det var på en chuck där axeln var avvriden så bara en stump stack ut ur chucken. Stumpen klämde jag i skuvstycket och sedan knackade jag på chuckens undersida (=bort från stumpen) tills chucken helt plötsligt släppte från konan. Jag lossade skruvstycket då och då och vred på chucken så att jag knackade på ett nytt ställe.

Men hur man egentligen ska göra vet jag inte. Kanske har vi någon verkstadsmekaniker i läsekretsen som kan lämna en kommentar?

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842