Belysningsspole till utanpåliggande tändspole

En belysningsspole kan mycket väl användas till att driva en utanpåliggande tändspole, men kan behöva lindas av lite för att inte ge för hög spänning.

Belysningsspole till utanpåliggande tändspole

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Du gillar ju att bygga om tändsystemen på 2-taktarna till utanpåliggande spole. Men istället för att linda om den gamla tändspolen borde man väl kunna ta en belysningsspole och sätta på gamla tändspolens plats? Om man hittar en ny belysningsspole borde det ju spara lite arbete.

Thomas Persson

 

Svar: Det brukar fungera med en belysningsspole istället för att man lindar om primärlindningen på den gamla tändspolen. Jag säger brukar, för primärspolen på en tändspole i en svänghjulsmagnet bruka ha 175 till 240 varv medan en belysningsspole kan ha över 250 varv. Därför brukar jag linda på en ny primärlindning med lika många varv som den gamla tändspolen har. Det är dock inte så noga med antalet.

Spänningen från en spole står i relation till antal varv där ett typvärde är 0,03 volt (30 mV) per varv. Med en belysningsspole finns det därför en viss risk för att man bränner brytarna och/eller den utanpåliggande tändspolen. En enkel åtgärd är dock att linda av 10 till 30 varv (ett lager är ca 30 – 40 varv) från belysningsspolen om den ska driva en utanpåliggande tändspole.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842