Växellådsolja till BSA Lightning

Fråga: Hej har en BSA Lightning från 1969 som jag har renoverat så nu undrar jag om det går bra att använda st90-oljan i växellådan i stället för ep90. Råkade köpa st i stället för ep Mvh Jonas

 

Svar: Jag vet inte vad som menas med ”ST”, men ”EP” står ”Extreme Pressure” vilket betyder att oljan har hög filmstyrka och klarar höga tryck som ju förekommer mellan kuggarna i växellådor. EP indikerar att det är en växellådsolja med andra ord.

BSA rekommenderade bland annat ”Castrol Hypoy” till BSA A65-motorns växellåda som sitter i din Lightning. Växellådsoljor (transmissionsoljor) har en API-klassning som går från GL 1 till GL 5. Denna talar om hur mycket friktionsminskande additiv oljan innehåller och ju högre siffra desto mer additiv.

Problemet med dessa additiv är att många är ytaktiva (reagerar med stålytor) för att bygga upp hårda oxidskikt som ytterligare sänker friktionen. Dessa additiv kan tyvärr angripa bussningar av brons och vad jag minns så finns det sådana i A65:ans växellåda. För att undvika problem med detta ska man inte använda en olja med högre API-klass än GL4 om man misstänker att det finns bronsdelar i växellådan. Kolla flaskans etikett.

Häll i en olja typ SAE 80 till SAE 90, GL1 till GL4. Även multigradeoljor går bra som exempelvis SAE 75w-80 eller SAE 80w-90. Mängden olja anges till 7/8 pint

Jim Lundberg

Rulla till toppen