Lossa fastärgad trottel i förgasare

Fråga: Hej. Jag har en förgasare som legat länge. Nu sitter trotteln fast, troligen ärgat. Finns det något knep att få ur den? Jag har haft förgasaren l WD40-bad i en vecka nu, men den vill inte släppa.

mvh Mats

 

Svar: Testa med att värma förgasaren till cirka 100 grader. För att få kraft nog att få upp trotteln kan det behövas att man bänder upp den genom hålet i förgasaren, men då måste vara försiktig så att man inte åstadkommer några skador på trotteln så att den av den anledningen går trögt att få ur.

När trottlar fastnar efter lång tids stillastående så kan det antigen vara stelnad olja eller oxid som är orsaken. Är det stelnad och härsken olja så kan den lösas av WD 40, 5-56 eller fotogen.

Är det oxid (ärg) så kan ett dopp i outspädd Kalkosan (finns i städhyllan i livsmedelsaffären) vilket innehåller fosforsyra. Oxider angrips lätt av syror, men det gör även zinklegeringen i förgasaren så man får inte lämna förgasaren längre än 20 – 30 minuter i badet.

Ett problem är att om man redan doppat förgasaren i någon olja (WD 40) så har den krupit in i alla spalter och hindrar då syran för att nå in till oxiden. Om det är oxid som är problemet kan det behövas en rejäl avfettning innan man använder Kalkosan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen