Vad är det svarta som droppar ur cylindern?

Fråga: Hej Jim! Har en fundering på varför det kommer något svart som droppar på avgasarröret ur det lilla hålet på cylindern som syns när man lyfter på toppen. Motorn är en Zündapp KM 48.

Hälsningar

Sten-Åke

 

Svar: Det är förmodligen hålet till pysen som du menar. Vissa motorer har en kanal borrad i cylinderns tätningsyta som går ner till avgasporten. Tanken är att pysen ska bli tyst (inte göra skäl för namnet) genom att kompressionstrycket från pysventilen i topplocket leds ner till avgassystemet istället för rakt ut i det fria. Normalt ska det inte kunna läcka ut något här, men det kan vara så att din motor har fel sorts topplockspackning.

Men det som rinner är troligtvis oförbränd tvåtaktsolja blandad med sot. Detta kan i sin tur vara ett symtom på att tändsystemet är lite klent så att förbränningen blir ofullständig, eller att man använder en så kallad ”Racingolja” som har en så hög kolningstemperatur (för att klara smörjningen i högtrimmade motorer) att den inte brinner upp helt i en standardmotor.

Det kan även bero på att växellådsolja läcker in i vevhuset vilket inte är aktuellt på din motor som endast har en reduceringsväxel vilken smörjs av den oljeblandade bensinen.

Jim Lundberg

Vad är det svarta som droppar ur cylindern?
Vissa motorer har en borrad kanal (pilen) där förbränningstrycket från pysventilen leds ner till avgassystemet. På detta vis blir ”pysen” tyst när man aktiverar den. (ILO Piano) Har man inte rätt topplockspackning med ett ”öra” som tätar detta hål kommer trycket ett pysa ut mellan topplock och cylinder – och eventuell olja.
Rulla till toppen